Luchtpompen
Verse lucht in het aquarium: Luchtpompen
Als het om het onderwerp aquariumtechniek gaat, ontstaan er vaak discussies: over de keuze van de juiste filter, de passende (LED-) verlichting of de beste verwarming. Ook over de inzet van luchtpompen zijn er – vooral op het internet – verschillende meningen. Zo is het speciaal voor aquaristiek-nieuwelingen moeilijk, duidelijke en gegronde adviezen te vinden. Antwoorden op de het meest voorkomende vragen rond om de luchtpompen in het aquarium zijn in deze bijdrage samengevat.
Waarvoor benodigt men luchtpompen?
Vissen, andere in het water levende wezens en planten benodigen een bepaalde hoeveelheid zuurstof in het aquariumwater, die ze via hun luchtorganen resp. het oppervlak opnemen. Er zijn twee mogelijkheden, hoe zuurstof op natuurlijke manier in het water terecht komt: hij vermengd zich aan het wateroppervlak met het water, hetwelk door de beweging van het oppervlak versterkt wordt. Bovendien produceren de waterplanten bij de fotosynthese zuurstof. De behoefte aan zuurstof van de vissen verschilt van soort tot soort. Als er vissen gehouden worden, die bijzonder zuurstofrijk water benodigen, zouden genoeg waterplanten alsook c.q. een geschikt ventilatiesysteem aanwezig zijn. Zijn de vissen ziek en moeten met geneesmiddelen behandeld worden, is ook hier een goede ventilatie noodzakelijk: geneesmiddelen verwijderen namelijk vaak niet alleen maar de ziekteverwekkers, maar voegen ook schade aan de nuttige bacteriën toe. De daarmee gepaarde ontbindingsproces teerd ook aan het zuurstofgehalte. Verschillende middelen voor de verzorging van het water zouden ook idealiter met een goede ventilatie gebruikt worden. De temperatuur heeft ook invloed op het zuurstofgehalte: in de zomer kan hij op grond van de warmte gevaarlijk dalen. In de opgenomen gevallen is de inzet van luchtpompen te adviseren.
Hoe functioneren luchtpompen?
Om voor een voldoende zuurstofgehalte te zorgen, worden een membraanpomp, een luchtslang en een uitstromer benodigd. De zwaai-armen, waaraan de membraan en de permanente magneten bevestigd zijn, bewegen zich in het magnetische veld van een elektromagneet. De membranen bewegen zich bij 50 hertz wisselstroom op en neer en persen met iedere hefverrichting stootsgewijs lucht naar de uitgang van het membraanblok, waar de luchtslangen aangesloten zijn. Voorfiltreerde lucht wordt door het vilt van het membraanblok in de uitgang geperst. Deze beweging gebeurt per membraan ca. 1,5 miljard keer per jaar. Ter vergelijking: Het hart van een mens gaat tot een leeftijd van 90 jaar ca. 2,6 miljard keer. Hoe hoger de stroomtoevoer, des te sterker is ook de slag van de membraan en daarmee de pompprestatie. Is de zuurstof door het vilt geperst, stroomt hij via de uitstromer in vorm van kleine blaasjes naar het oppervlak.
Welke luchtpomp heb ik nodig?
Dit is afhankelijk van het aquarium, het gebruiksdoel alsook de gewenste functies. Naast de ventilatie van het aquarium kunnen ze nog andere taken overnemen en aquarium-apparaten. Bovendien zijn ze geschikt voor diverse voederautomaten, om de luchtvochtigheid aan het voeder te reduceren of voor de ventilatie van de artemia- of fytoplanktonkweek.
Aqua Unlimited
- Alle benodigdheden voor een succesvol aquarium
-
- Achterwanden
- Aquaria
- Bacterie opstarters
- Bodemmateriaal
- Co2 plantenbemesting
- Decoratie
- Diverse
- Filtermaterialen & Toebehoren
- Filters & Pompen
- Heaters / verwarmingselementen & Thermostaten
- Kweek toebehoren
- Luchtpompen
- Medicatie
- Meet & Regel techniek
- Onderhoud & reiniging
- Osmose apparaten
- Planten in het aquarium (kunst en benodigdheden)
- PVC
- Thermometers
- UV-C
- Verlichting
- Vijver
- Voeding
- Watertesten
- Waterbereiders voor het aquarium