Tegen algen

Algen - wie kent die niet? Zo ongeveer elke aquariumbezitter moet tegen algen vechten en vindt deze vaak storend en lastig. Algen zijn in de meeste gevallen niet schadelijk, maar men wil die niet graag in het eigen aquarium hebben. Wat u kunt doen om algen te voorkomen laten wij u hier zien.

Er zijn verschillende algen, maar slechts enkele zijn relevant met betrekking tot een aquarium. Hieronder staan de meest voorkomende weergegeven: blauwalgen, roodalgen, groenalgen, diatomeeën.

Er zijn veel redenen waarom algen in toenemende mate groeien, maar de frequentste oorzaak is een overschot aan voedingsstof.

Om een toename van algengroei te voorkomen moet de kringloop van voedingsstoffen in een aquarium functioneren. Als er voedingsstoffen binnenkomen, bv. door voer, moeten ook weer voedingsstoffen worden verwijderd, bv. door planten in te korten en/of door waterverversing. Bijzonder frequente waterverversingen onttrekken de overtollige voedingsstoffen en helpen op deze wijze om algen te bestrijden.

Blauwe algen

Bij blauwalgen (cyanobacteriën) gaat het om bacteriën die alleen qua verschijningsvorm op algen lijken. Onder bepaalde voorwaarden (bijv. voedselrijk water, stijging van de nitraatwaarden) kunnen ze explosief groeien. Blauwalgen worden ook wel aangeduid als smeeralgen, omdat ze razendsnel een smerige aanslag vormen die aan stenen en op planten wordt afgezet. Een olieachtige film op het wateroppervlak en een sterke geur zijn kenmerkend. Blauwalgen produceren toxines in hun strijd tegen voedselconcurrenten zoals bijv. aquariumplanten. Op termijn brengt dit risico's voor de vissen zich mee, daarom moet een sterke besmetting worden tegengegaan met UVC-filtertechniek en voldoende voedingsstofconcurrenten.

Rode algen

Roodalgen komen vooral voor in zout water, met de vuurrood gekleurde salines als bekendste verschijningsvorm. Maar sommige soorten komen ook voor in zoet water. Een grote besmetting is meestal te herkennen aan een rode kleur van het water. Dit kan echter ook het gevolg zijn van een hoog ijzergehalte. Algen die fotosynthese bedrijven, gedijen vooral goed in aquaria met flink bewegend water, voedselrijk water (vooral fosfaat) en veel direct zonlicht. Ook de hardnekkige penseel- en baardalgen behoren tot de groep van roodalgen.

Groene algen

Tot de frequentste algensoorten horen de zogenaamde groenalgen (Chlorophyta). Bij deze algensoort gaat het meestal om eencellige algen, die als zwevende algen het water groen kleuren en een indicatie zijn dat het aquariumwater gezond is. Veel licht en een rijk aanbod van voedingsstof vormen de belangrijkste componenten voor een snelle vermeerdering van groenalgen. Als er gebrek aan licht is, sterven groenalgen af en kunnen het aquariumwater ook belasten.

Bruine algen

Bruine algen kunnen zich door celdeling razendsnel vermeerderen en in een paar weken een zichtbare, bruine aanslag in het aquarium produceren. De slijmerige aanslag bedekt zowel stenen als waterplanten. De lichtonttrekking die daar het gevolg van is, maakt dat waterplanten verpieteren en afsterven. Bruine algen hebben kiezelzuur (silicaat) nodig om te kunnen groeien en hebben een voorkeur voor schaduwrijke plekken. Bruine algen kunnen eenvoudig mechanisch worden verwijderd, in combinatie met voldoende lichtinval en silicaatarm water kan dit probleem goed en duurzaam worden opgelost.

© 2009 - 2024 Aqua Unlimited | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel