Filtermateriaal

Het materiaal dat in uw filter voor zuiver water zorg draagt wordt filtermateriaal genoemd. Het filtermateriaal heeft verschillende taken en derhalve is er ook heel wat verschillend soort materiaal verkrijgbaar. Aqua-unlimited biedt het meeste filtermateriaal in twee vormen aan: Als "los" materiaal, dat u individueel in elk filter kunt inzetten, en als kant-en-klaar op maat gemaakt materiaal, dat precies in de buitenfilter of als filterpatroon exact in uw binnenfilter past.

Waar dient het filtermateriaal te worden geplaatst?

De richtlinie schrijft voor dat water van grof naar fijn dient te worden gefilterd. Wanneer je begint met fijn filtermateriaal zou dit door grove vuildelen snel verstopt raken en dat de waterdoorstroming verminderen. Om deze reden wordt eerst grof voorgefilterd, dan biologisch gefilterd en in het ideale geval nog een keer fijn nagefilterd. Probleemoplossend materiaal, zoals een fosfaatverwijderaar, wordt als laatste deel van de biologische filtermassa geplaatst (bij gebrek aan ruimte), voor de nafiltering.

Mechanische waterreiniging

Het vuil, dat direct uit het aquarium wordt aangezogen en in het filter terechtkomt, zou het filtermateriaal te snel blokkeren. Om deze reden is er grof filtermateriaal dat een voorreiniging uitvoert. Hiertoe telt grove filtersponzen, die direct voor de voorfiltering in het betreffende filtertype op maat kan worden gemaakt en ook grove filterkeramiek.

Alle genoemde filtermaterialen kunnen na een krachtige wasbeurt met leidingwater gereinigd en kunnen voor diverse malen weer ingezet worden.

Elk soort mechanisch filtermateriaal wordt in de loop van tijd gekoloniseerd door bacteriën die schadelijke stoffen afbreken en functioneert dan tevens als biologisch filtermateriaal. Na een reinigingsbeurt wordt deze biologische functie echter voor het grootste deel weer verstoord maar kan met behulp van nieuwe filterbacteriën opnieuw opgestart worden.

Vroeger werd aanbevolen filtermateriaal in een deel aquariumwater te wassen. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen nuttige, schadelijke stoffen afbrekende bacteriën zich in het filter vestigen maar ook pathogene (ziekteverwekkende) kiemen zich er vermeerderen. Om deze reden is het bij filterreiniging te onderstrepen het filtermateriaal grondig te reinigen en daarbij ook de bacteriënbevolking "te vernietigen". Door aansluitend nieuwe filterbacteriën toe te voegen zijn er in het filter ALLEEN nuttige, schadelijke stoffende afbouwende bacterieculturen aanwezig. Zo start de biologische filtering direct weer op en ook de vestiging van pathogene kiemen vermindert.

Biologische filtering

Het biofiltermateriaal heeft tot taak de bacteriën die schadelijke stoffen afbreken veel vestigingsplaats te bieden (veel oppervlakte dus). Hiervoor wordt een fijn filterschuim of de reeds op maat gesneden versie (voor de verschillende modellen/ merken filters) aangeboden. Nog effectiever is materiaal van sinterglas dat een fijne poriestructuur vertoont waarin bacteriën zich kunnen vestigen en schadelijke stoffen kunnen afbreken. Aqua-unlimited biedt voor grotere filters, vanaf zo'n 3 liter volume, filterringen van sinterglas en voor kleinere filters filterkogels van sinterglas aan. Een volledige filterkolonisatie door bacteriën is natuurlijk afhankelijk van de grootte maar duurt in zoetwater circa 2 weken en in zoutwater circa 2 maanden.

Biologische filtermaterialen mogen weliswaar kort afgespoeld worden maar niet intensief gereinigd daar de bacteriën anders gedood worden en een nieuwe kolonisatie bijzonder veel tijd in beslag neemt.

Probleemoplosser - Filtermateriaal

Het komt voor dat bepaalde stoffen toenemen in het water die tot problemen kunnen leiden. Nitraat (NO3) en fosfaat (PO4) zijn bijvoorbeeld algenvoedingstoffen en silicaat (SiO2) veroorzaakt lelijke kiezelwieren. U kunt deze stoffen met behulp van een watertest bepalen en met behulp van speciale filtermateriaal reduceren of zelfs volledig verwijderen.

Probleemoplossende filtermaterialen kunnen niet gereinigd worden maar moeten, wanneer ze uitgeput zijn, vernieuwd worden. Uitzondering zijn vele nitraatverwijderaars, dat met een oplossing van zout kan worden geregenereerd.

Na de inzet van medicijnen is het zinvol deze, door een gedeeltelijke waterwisseling en actief kool in het filter, weer uit het water te verwijderen. Ook een waterverkleuring kan met behulp van actief kool worden opgelost. 

Actief kool kan niet gereinigd worden en moet na gebruik verwijderd dan wel vernieuwd worden.

per pagina
Sorteer op
    1 - 50 van 105 resultaten
  • 1
  • 2
  • 3
© 2009 - 2024 Aqua Unlimited | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel