Het aquarium filter schoonmaken, tips en tricks.

Waarom en hoe vaak moet u het aquarium filter schoonmaken?


Uw aquarium filter schoonmaken een kwestie van leven of dood.

 Het aquarium filter schoonmaken, is een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van het reinigen van uw aquarium. Een kwestie van leven en dood van de flora en fauna. Toch is het goed om te weten dat het aquarium filter schoonmaken beter niet gebeurt op hetzelfde moment als het schoonmaken van de bak. Bij het schoonmaken van het aquarium kan er namelijk een te grote omgevingsverandering ontstaan. Wacht daarom minstens een paar dagen zodat de bewoners tijd hebben om zich aan te passen. Na het schoonmaken blijft er trouwens vaak nog vuil in het water hangen, dit kan dan eerst nog door de filter worden opgenomen voordat u deze reinigt.

Een filter speelt een dubbelrol in het aquarium. Enerzijds hoopt het vuil zich op en het aquarium filter schoonmaken, lijkt dan ook iets dat u zo vaak mogelijk moet doen. Anderzijds zijn er miljoenen goede bacteriën werkzaam in het filter die schadelijke stoffen afbreken en maakt u het beter niet te vaak schoon. Wanneer u een aquarium filter schoonmaken moet, hangt ook af van de grote van uw aquarium en van de flora en fauna in de bak. De richtlijn is om het aquarium filter schoonmaken te beperken tot een keer per maand.

Een van de belangrijkste functies van de filter is vuil en afval filteren uit het water. Hierdoor zal het filtermedium op een gegeven moment verstoppen en het water niet meer of slecht gefilterd worden. Veel filters bestaan uit verschillende lagen van sponzen. Een grove spons die het grove en een fijne spons die het fijne vuil tegenhoudt. Als de spons verstopt is, kan het water niet meer (goed) circuleren en wordt de ecologische balans in het water verstoord. Het aquarium filter schoonmaken zorgt ervoor dat uw aquariumwater mooi in balans blijft.

Hoe moet u het aquarium filter schoonmaken? Het eerste dat u moet doen is natuurlijk de stekker eruit halen. Vervolgens haalt u de sponzen en watten uit het filter. Sponzen kunnen meerdere keren gebruikt worden maar watten kunt u het best iedere twee weken vervangen. Ze zijn zeer effectief in het filteren maar moeilijk schoon te maken.

Het wordt aangeraden om het filtermedium in aquariumwater te wassen omdat de bacteriën uit het filter daar tegen kunnen en u zo min mogelijk goede bacteriën verloren laat gaan. Desondank zal de bacteriepopulatie afnemen waardoor Strijker aquarium adviseerd om zelf filterbacteriën toe te voegen aan het filter zodat de optimale hoeveelheid bacterieculturen aanwezig zijn die nuttig zijn voor uw aquarium.

Bij het aquarium filter schoonmaken moeten actieve kool en koolstof sponzen worden weggedaan en vernieuwd omdat deze na enkele weken hun werking verliezen en schadelijke stoffen kunnen loslaten in het water.

Bij biologische media mag het aquarium filter schoonmaken niet te vaak en te grondig gebeuren, kort afspoelen in aquariumwater is de boodschap. Biomedium biedt veel plaats aan bacteriën die schadelijke stoffen afbreken en de opbouw van een filter kolonisatie door bacteriën kost heel wat tijd. Bij een te grondige reiniging of bijvoorbeeld het aquarium filter schoonmaken met kokend water, reset u deze volledig en verdwijnen alle bacteriën. Zoveel mogelijk afblijven dus.

© 2009 - 2024 Aqua Unlimited | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel