Hoe sluit ik een buitenfilter aan?

Er zijn vele merken en modellen buitenfilters (ofwel potfilters) verkrijgbaar in de aquariastiek en hierbij heeft elk merk en type zo zijn eigen extra's om het gebruik en onderhoud zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze mogelijkheden zijn voor elke pomp in de gebruiksaanwijzingen te vinden en voor ons lastig 1 voor 1 nader uit te leggen.

Echter is er 1 manier om een potfilter altijd werkend aan te sluiten ongeacht merk/ type.

Als het filter op onderstaand beschreven manier aangesloten wordt dan kan het eigenlijk niet fout gaan, tevens is deze altijd juist ontlucht wat vaak met zgn ontluchtingspompjes/ aanzuighulpen nog wel eens te wensen overlaat.

Zorg altijd dat het filter onder het aquarium staat om zijn hevelende werking te garanderen. Sluit het filter helemaal aan volgens gebruiksaanwijzing waarbij het filter ZONDER water aangesloten wordt. Controleer tevens dat de eventueel aanwezige kranen open staan. Neem vervolgens op de slang welke het water terug het aquarium in pompt de accesoires eraf (spraybar, diffusor oid) en zuig deze goed aan met de mond. Veelal is een grote inhaal voldoende, hierbij is het onmogelijk om water binnen te krijgen aangezien niemand een longinhoud heeft van een 3-5 liter wat een gemiddeld filter al snel als inhoud heeft, nu nog gevuld met lucht.

Op het moment dat u het filter aangezogen heeft via de uitgang dan zal het weggenomen lucht uit het filter (of beter gezegd vanuit de uiterste andere kant (wat de aanzuigzijde is: de wandelstok met aanzuigkorf) en hiervoor in de plaats neemt deze het aquariumwater, het aquariumwater zal door de buis over de rand van het aquarium naar het filter aangezogen worden waardoor er een hevelende werking ontstaat en vanzelf door blijft lopen met de aanzuig van het aquariumwater naar het filter, deze staat tenslotte lager dan het aquarium. Dit kunt u eenvoudig controleren door de slang waaraan u zojuist aangezogen heeft in het aquarium onder water te houden, u ziet nu constant luchtbellen ontsnappen, het filter wordt nu gevuld met water en perst hiermee de ingenomen plaats van het lucht welke in het filter zat naar buiten waardoor u dit ziet ontsnappen. 

Op het moment dat er geen lucht meer ontsnapt staat het filter vol met water, dit kunt u tevens eenvoudig controleren doordat in de slang waar u zojuist op aangezogen heeft deze halverwege ook water ziet staan.

Nu is het moment aangebroken dat u de accesoires weer op de uitstroom kan plaatsen welke u tbv het aanzuigen van het filter had weggenomen. Hierop kunt u vervolgens de stekker van het filter in het stopcontact plaatsen waarna het filter gelijk gaat draaien. De eerste paar minuten zullen er nog enkele kleine luchtbelletjes uit het filter gepompt worden welke in het filtermateriaal zijn achtergebleven. Echter zijn deze zo klein dat deze de capaciteit en geluidniveau van het filter (nagenoeg) niet zullen veranderen. Is dit wel het geval dan is er sprake van een ander probleem van het filter, hierbij kan gedacht worden aan versleten of zelfs defecte rotoras, asrubbers of de rotor zelf. Slechts in uitzonderlijke gevallen is de pomp zelf (de magnetische spoel welke de rotor aanstuurt) defect.

Mocht u er nadat u het filter volgens bovenstaande gebruiksaanwijzing heeft aangesloten toch niet uitkomen dan mag u uiteraard altijd even met de pomp bij ons in de winkel langskomen zodat we deze voor u even kunnen nakijken op eventuele gebreken, indien we deze constateren dan kunnen we in veel van deze gevallen dit vrijwel direct in de winkel oplossen waardoor u weer met een werkend filter de winkel verlaat. We zijn dealer van verschillende filters waarvan we veelal de benodigde onderdelen uit voorraad kunnen leveren en desgewenst gelijk voor u kunnen monteren.

© 2009 - 2024 Aqua Unlimited | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel