CO2 aquarium meten is weten wat de aquarium waterwaarden zijn.

CO2 aquarium meten voor een prettiger leven van plant en vis.

Wat is de beste methode voor het CO2 aquarium meten.

Meten is weten. Maar wat willen we meten en weten? CO2 is een belangrijke, zo niet de belangrijkste- voedingsstof in het aquarium. Net zoals bomen in de vrije natuur hebben uw aquariumplanten CO2 nodig voor de fotosynthese. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig tijd neemt voor het CO2 aquarium meten.

De makkelijkste manier om co2 in het aquarium te meten is met een co2 continuetest, de bekendste methode om CO2 aquarium meten uit te voeren, is aan de hand van de kH/pH tabel. Maar wat meten we eigenlijk met die tabel? We meten de waterwaarden. Water heeft overal andere waarden die verschillen in pH, kH en gH. pH is de zuurgraad van het aquariumwater. Hoe lager de pH hoe zuurder het water. Alle zure en basische stoffen die in het water oplossen, zorgen voor zuurgraad. Bij een pH-waarde 7 is er een neutrale toestand van het water. De pH wordt afgestemd op het soort planten en vissen in het aquarium. kH is de Carbonaat Hardheid die ervoor zorgt dat de pH niet te snel daalt. De gH is de totale hardheid. Het calcium- en magnesiumgehalte is bepalend voor de gH waarde. De totale hardheid beïnvloedt de organische functies van de bewoners in het aquarium.

Er zijn ook drie stikstofverbindingen die in het water kunnen voorkomen, ammoniak, nitriet en nitraat. De waterwaarden kunnen heel eenvoudig gemeten worden aan de hand van teststrookjes. U doopt het even in het aquariumwater en leest de belangrijkste waterwaarden af.

De methode met de kH/pH tabel is niet zo betrouwbaar als het gaat om CO2 aquarium meten en u komt bijna altijd op een verkeerde lezing uit. In de meeste gevallen bij het CO2 aquarium meten, zal de tabel namelijk aangeven dat u meer CO2 injecteert dan in werkelijkheid. Want de tabel houdt geen rekening met stoffen die de pH negatief kunnen beïnvloeden, zoals bepaalde zuren. Ook zijn de inputvariabelen vaak onnauwkeurig. Gebruik deze tabel dus enkel als aanwijzing voor het CO2 aquarium meten.
Voor zuiver en helder water CO2 aquarium meten. Maar CO2 aquarium meten hoe doet u dat?
Een erg eenvoudige methode voor CO2 aquarium meten, is de Drop Checker, ook wel CO2 continu test genoemd. U vult deze met een speciale oplossing met een paar druppeltjes kleurvloeistof toe. De drop checker wordt omgekeerd in het aquarium geplaatst waardoor er een luchtbel ontstaat in de hals. Zo wordt de vloeistof in de CO2 tester van het aquariumwater gescheiden. Wanneer bij het CO2 aquarium meten de Drop Checker blauw kleurt, dan is er onvoldoende CO2 in het water, groen duidt dan weer op voldoende CO2 en geel op te veel. Zo kunt u dus heel simpel de CO2 aquarium meten

Hou er wel rekening mee dat het ongeveer 2 uur duurt voordat de Drop Checker de juiste kleur aangeeft. Net zoals de pH/kH tabel heeft ook deze methode zijn nadelen, enkel te gebruiken als leidraad voor het CO2 aquarium meten.

Ook aan de hand van uw aquariumplanten kunt de CO2 aquarium meten. Het zijn zeer goede indicatoren. Bestudeer uw planten daarom goed, analyseer hun groei, grijp in wanneer nodig en op die manier zult u al een heel eind geraken met het CO2 aquarium meten.


U merkt het al er zijn genoeg manieren om de het CO2 gehalte van uw aquarium te meten zodat u uw aquarium gezond en helder kunt houden en de hobby leuk blijft.

© 2009 - 2024 Aqua Unlimited | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel