Visvoer, welke (natuurlijke) ingrediënten dienen waarvoor?

Natuurlijke ingrediënten zijn en worden steeds meer de norm voor de visvoerfabrikanten welke kwaliteit en natuur voorop stellen. In dit artikel proberen we je de meest voorkomende ingrediënten te verklaren. Je ziet dan ook dat visvoeders steeds vaker volledig vrij zijn van kleur en conserveermiddelen en maken zo een bijzonder natuurlijke voeding voor siervissen mogelijk.

Deze worden aangevuld met hoogwaardige ingrediënten zoals krill, natuurlijke spirulina of kelp of insectenmeel. Het insecteneel van de Hermetia vlieg dient als waardevolle, duurzame proeinebron en vervangt tot op zekere hoogte het vismeel in diverse producten. De kleur van de visvoeders wordt nu uitsluitend nog maar bepaald door de natuurlijke ingrediënten zoals spirulina, kelp of Haematococcus algen en zijn hiermee minder kleurrijk dan in het verleden.

Kleurstofvrij betekent dat de kleur van het visvoer uitsluitend afkomstig is van de gebruikte natuurlijke ingrediënten. Daarom worden er in het productieproces geen kleurstoffen gebruikt om het visvoer met een bepaalde kleur te produceren. Door geen kleurstoffen te gebruiken, zelfs door de europese unie goedgekeurde, zijn er nog minder negatieve effecten en geen "vervuiling" van het water, of dat de voedermiddelen het water zouden kleuren. Kleurstoffen zijn praktisch alleen aantrekkelijk voor het menselijk oog maar hebben geen enkele voedingswaarde voor de aquariumvissen.

Conserveringsmiddelvrij betekent niet dat het risico bestaat dat het voer gaat rotten.....

De positieve effecten op de houdbaarheid worden veroorzaakt door de gebruikte natuurlijke ingrediënten. U weet ongetwijfeld dat vitamines een belangrijke rol kunnen spelen bij het handhaven van een gezond voedingspatroon. Houdt er dat er tevens geen conserveringsmiddelen zoals ethoxyquine gebruikt zijn, dit kan kanker veroorzaken en wordt helaas nog steeds voor visvoeders gebruikt. Uiteraard zult u dit niet bij ons aantreffen!

Hermetia - zwarte soldaatvlieg

Duurzaam insectenmeel dat wordt gebruikt als aanvulling of zelfs vervanging van  vismeel uit (duurzame) visserij.  Het is een hoogwaardige leverancier van proteinen welke voor de aquariumvissen zeer goed verteerbaar zijn. Het aminozuurprofiel heeft een hoge biologische waarde, dat wil zeggen dat het opgenomen proteine voor een groot deel omgezet kan worden in lichaamseigen proteine (bijvoorbeeld voor spieropbouw). Het geeft de vissen de energie die ze nodig hebben. het kweken van deze larven is bijzonder grondstoffen besparend en de kweek en korte transporten reduceren de impact op het milieu.

Krill

Bevordert de ontwikkeling van de kleuren en verhoogt de vitaliteit en bereidbaarheid tot te paaien. De gehele voederdieren zijn te gebruiken en is rijk aan natuurlijke mineralen en sporenelementen zoals jodium welk de gezondheid en vruchtbaarheid bevordert.

Spirulina

Als fytoplanktonorganisme (ideaal voor scrabble), onderdeel van het natuurlijke spectrum van de voeding wordt het gezien als een "superfood" en bevordert het optimaal gescheiden, briljante en heldere kleuren. Deze alleskunner heeft een stabiliserende werking op de darmen en levert hoogwaardige plantaardige proteine en waardevolle omega-vetzuren, veel vitamines alsmede mineralen en sporenelementen. Een kanttekening is er wel bij gebruik van deze plankton!, het heeft een hoog vetgehalte dus het percentage mag niet hoger dan zo'n 30% liggen, anders vervet de lever teveel.

Kelp

Kelp is een bruine alg uit zeewater, kelpalgen hebben hoogwaardige voedingstoffen en zijn rijk aan natuurlijk jodium, kelp groeit vooral in koude wateren aan de kust  de meercellige algen staan het liefst in kalm en ondiep water met rotsachtige ondergrond voor genoeg zon licht en stevigheid. Zo wordt voor Oase Organix visvoer alleen kelp gebruikt  dat op een duurzame manier is geoogst. Ze snijden bijvoorbeeld alleen de bovenste stukken met de hand af zodat lokale jonge vissen van de lokale populatie geen andere plek hoeft te zoeken om op te groeien. Hiervoor hebben ze een vergunning van het Alaska department of fish and game voor het gebruik ervan.

Gammarus

Dit kleine kreeftje heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan proteinen en is tevens een ideale bron van eiwitten. Als we dan bedenken dat het vetarm is en de prachtige kleuren van de dieren bevordert...... is dit tevens ook ideaal om diepvriesvoer te geven ipv de veelgebruikte standaarden.

Bacillus subtilis (Probiotic) 

Dit klinkt als een nuttige (darmflora) bacterie en dat is het dan ook 9voor de vissen). Deze goedgekeurde darmflorastabilisator zorgt ervoor dat de aquariumdieren significant minder vaak ziek worden en kennen een lage watervervuiling door de hoge vertering. De gezondheid van de vissen wordt blijvend bevorderd.

Tenebrio larve (meelworm)

De chitine die deze meelworm bevat heeft een antibacteriële en antiallergische werking. Het is een duurzaam insectenmeel  dat wordt gebruikt als aanvulling/ vervanging van vismeel uit de (duurzame) visserij. De meelworm is een hoogwaardige leverancier van protëinen, die voor de vissen zeer goed verteerbaar zijn. Ook deze larve wordt inmiddels volop gekweekt aangezien de aanslag op de planeet hiervoor minimaal is.

Lemna (Eendenkroos)

Eendenkroos eten siervissenEendenkroos wordt duurzaam geteeld uit biologische landbouw. Dankzij de snelle en ongecompliceerde vermeerdering wordt het gebruik van Lemna in de toekomst zelfs gezien als voedselbron voor de mens. het is dan ook de basis voor een plantaardig en vezelrijk voedsel. Bij voederproeven welke oa in dierentuinen plaatst hadden hebben geleid tot hele goede resultaten en uitstekende acceptatie. Lemna levert niet alleen een belangrijk aandeel ruwe vezels maar bepalen ook het gehalte aan proteinen gericht op de behoefte met een ideale culcium-forfor verhouding. Dit betekent dat ze niet alleen een bron van proteinen zijn maar ook dienen als calcium-forforleverancier. Eendenkroos als visvoer

Tip, een leuk artikeltje van RTL over dat Eendenkroos ook spoedig voor menselijke cosumptie gebruikt zal worden....

Shrimps (garnalen)

Garnalen hebben een hoog gehalte aan natuurlijke carotenoiden en bevorderen een optimale expressie van de kleur, tevens verhogen ze de resistentie. Garnalen bezitten ook veel optimaal bruikbare proteinen en omega-vetzuren welke een evenwichtige groei ondersteunen. garnalen worden meestel geproduceerd door middel van voorzichtig vriesdrogen waardoor de waardevolle voedingsstoffen in het natuurlijke voeder volledig behouden blijven.

Uiteraard zijn er nog veel meer ingredienten te vinden welke er gebruikt worden in visvoeders, we hebben getracht de belangrijkste en meest toegepaste ingredienten hierboven te beschrijven om een idee te schetsen dat een uitgebalanceerd voer van levensbelang is en als we gebruik maken van verantwoorde biologische grondstoffen er een kwalitatief hoogwaardig visvoer aan de vissen aangeboden kan worden zonder hiervoor het (aquarium) milieu extra te moeten belasten.

© 2009 - 2024 Aqua Unlimited | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel